• +30 26410 74108-9
  • This email address is being protected from spambots. You need JavaScript enabled to view it.
  • 08:00 - 15:00

GFBM_3.1S Ανάλυση Τιμών και Οργάνωση Αγορών Αγροτικών Προϊόντων και Τροφίμων (Ε)

GFBM_3.1S Ανάλυση Τιμών και Οργάνωση Αγορών Αγροτικών Προϊόντων και Τροφίμων (Ε)

ΑΝΑΛΥΣΗ ΤΙΜΩΝ & ΟΡΓΑΝΩΣΗ ΑΓΟΡΩΝ ΑΓΡΟΤΙΚΩΝ ΠΡΟΪΟΝΤΩΝ & ΤΡΟΦΙΜΩΝ

Κωδικός: GFBM_3.1S

Εξάμηνο: 2 / Έτος: 1 (Επιλογής)

Διδάσκοντες:

Ιστοσελίδα Μαθήματος:

Ώρες Θεωρίας (ανά εβδομάδα): 3

Ώρες Φροντιστηρίου/Εργαστηρίου (ανά εβδομάδα):

Ύλη Μαθήματος

Μηχανισμοί τιμών, στρατηγικές τιμής και στρατηγικές εκτός τιμής (διάκριση τιμών, κάθετες σχέσεις, διαφοροποίηση προϊόντος, διαφήμιση), είσοδος και έξοδος (κόστος εισόδου, διάρθρωση αγοράς και ευημερία, στρατηγική συμπεριφορά, Έξοδος ), τεχνολογία (ερευνά και ανάπτυξη, δίκτυα και πρότυπα), Ανάλυση Χρονοσειρών.

Στόχοι Μαθήματος

Κύριος στόχος του μαθήματος είναι με το πέρας του εξαμήνου, ο φοιτητής να έχει κατανοήσει να γνωρίζει και να είναι σε θέση να δώσει απαντήσεις ανάμεσα σε άλλα στα παρακάτω ερωτήματα:

Με πιο τρόπο διαμορφώνονται οι τιμές σε μια αγορά αγροτικών προϊόντων

Ποιες στρατηγικές τιμών είναι διαθέσιμες στις επιχειρήσεις για να διατηρήσουν ή να ενισχύσουν τη δύναμη αγοράς τους αποτρέποντας την είσοδο άλλων επιχειρήσεων στον κλάδο;

Ποιος ο ρόλος της διαφήμισης και της διαφοροποίησης στην αγορά τροφίμων και αγροτικών προϊόντων;

Πως γίνεται μια εμπειρική εκτίμηση των μηχανισμών τιμών (Εξοικείωση των μεταπτυχιακών φοιτητών με την οικονομετρική ερευνά).

Αποτίμηση

Με γραπτή εξέταση στο τέλος του εξαμήνου εναλλακτικά οι φοιτητές θα πρέπει να εκτελέσουν μια εμπειρική οικονομετρική εργασία σε ένα από τα πιο πάνω θέματα.

Βιβλιογραφία

Βασικό Σύγγραμμα:

  1. F. NORWOOD, J. L. LUSK, “ΜΑΡΚΕΤΙΝΓΚ ΚΑΙ ΤΙΜΕΣ ΑΓΡΟΤΙΚΩΝ ΠΡΟΙΟΝΤΩΝ”, ΕΚΔΟΣΕΙΣ ΠΑΣΧΑΛΙΔΗ (διαθέσιμο στη βιβλιοθήκη του τμήματος).

Προτεινομένη Βιβλιογραφία

  1. LUIS CABRAL, “ΒΙΟΜΗΧΑΝΙΚΗ ΟΡΓΑΝΩΣΗ”,  ΕΚΔΟΣΕΙΣ ΚΡΙΤΙΚΗ.
  2. J. LIPCZYNSKI, J. O.SWILSON, J. GODDARD, “ΒΙΟΜΗΧΑΝΙΚΗ ΟΡΓΑΝΩΣΗ”, ΕΚΔΟΣΕΙΣ ΠΑΣΧΑΛΙΔΗ.
  3. D. WALDMAN, E.J. JENSEN, “INDUSTRIALORGANIZATION: THEORY AND PRACTICE”, 3rdEDITION PEARSON.
  4. L. PEPALL, D. RICHARDS, G. NORMAN“, INDUSTRIAL ORGANIZATION: CONTEMPORARY THEORY AND EMPIRICAL APPLICATIONS”, BLACKWELL.
  5. J. TIROL“THE THEORY OF INDUSTRIAL ORGANIZATION”, MIT PRESS.
  6. ΑΝΑΣΤΑΣΙΟΣ Β. ΣΕΜΟΣ,  “ΜΕΤΑΠΟΙΗΣΗ ΑΓΡΟΤΙΚΩΝ ΠΡΟΙΟΝΤΩΝ: OIKONOMIKH-ΟΡΓΑΝΩΣΗ-ΠΑΡΑΓΩΓΗ ΤΡΟΦΙΜΩΝ», ΕΚΔΟΣΕΙΣ ΖΗΤΗ.
  7. Κ. ΟΥΣΤΑΠΑΣΙΔΗΣ, "ΕΦΑΜΟΣΜΕΝΗ ΒΙΟΜΗΧΑΝΙΚΗ ΟΡΓΑΝΩΣΗ", ΕΚΔΟΣΕΙΣ ΖΥΓΟΣ.