Εργαστήριο Τεχνολογίας Τροφίμων
Εργαστήριο Τεχνολογίας Τροφίμων
Αθ. Λάνταβος
Καθηγητής
Διευθυντής του εργαστηρίου

Επικοινωνία
Eργαστήριο Τεχνολογίας Τροφίμων,
Τμήμα Διοίκησης Επιχειρήσεων Αγροτικών Προϊόντων και Τροφίμων,
Πανεπιστήμιο Πατρών
Διεύθυνση: Γ. Σεφέρη 2, Τ.Κ. 30100, Αγρίνιο (2ο Κτίριο, Ισόγειο)
Τηλέφωνο: 26410 74153
Fax: 26410 74179
e-mail: alantavo@upatras.gr, agiannakas@upatras.gr
Περισσότερες πληροφορίες θα βρείτε στην ιστοσελίδα: http://foodtechlab.deapt.upatras.gr/
Ερευνητική Δραστηριότητα
1) Ανάπτυξη καινοτόμων υβριδικών νανοσύνθετων πολυμερών για αγροτικές εφαρμογές.
Σκοπός
Η παρασκευή καινοτόμων ή / και βιοδιασπώμενων νανοσύνθετων πολυμερών υλικών για εφαρμογή ως υλικά επικάλυψης θερμοκηπίων ή γεωμεμβράνες.
Στην κατεύθυνση αυτή έχουν είδη αναπτυχθεί νανοσύνθετα υλικά ευρέως χρησιμοποιούμενων πολυμερών (LDPE, PS, PE) με αργίλους (clays) ενώ το εργαστήριο έχει ερευνητική συνεργασία με την πρωτοπόρα στον τομέα βιομηχανία ανάπτυξης πλαστικών για αγροτικές εφαρμογές «Πλαστικά Κρήτης».
http://foodtechlab.deapt.upatras.gr/?page_id=47
Θερμοπρογραμματιζόμενη Πρέσα

Πρέσσα Κοπής Πλαστικών Δοκιμίων - ASTM638D

Θερμοπρο/μενος Φούρνος Υψηλών Θερμοκρασιών

Μονάδα Ελέγχου Μηχανικών Ιδιοτήτων

Extruder

Μονάδα Περίθλασης Ακτίνων Χ

2) Ανάπτυξη υβριδικών υλικών πολυμερών-βιοπολυμερών για χρήση ως υλικά έξυπνης – ενεργής συσκευασίας τροφίμων.
Σκοπός
Η σύνθεση καινοτόμων νανοσύνθετων υλικών συσκευασίας με
- αυξημένες ιδιότητες φραγμού σε υγρασία και οξυγόνο
- αυξημένη αντιοξειδωτική και αντιμικροβιακή δραστηριότητα
Στην κατεύθυνση αυτή παρασκευάζονται:
- νανοσύνθετα υλικά με βάση το άμυλο ή τη χιτοζάνη, φυσικά διαθέσιμων πλαστικοποιητών και νανοδομών
- νανοσύνθετα υλικά πολυμερών (LDPE, PE, PS) και βιοπολυμερών (χιτοζάνη, κυτταρίνη και άμυλο) με νανοδομές και εκχυλίσματα αιθέριων ελαίων ελληνικών αρωματικών φυτών
- νανοσύνθετα υλικά πολυμερών - βιοπολυμερών με οξείδια του Zn, Mg, Cu και Ti για χρήση ως νανοαισθητήρες υγρασίας και οξυγόνου σε ενεργές συσκευασίες
Ο έλεγχος των μηχανικών ιδιοτήτων, της διαπερατότητας σε υγρασία και οξυγόνο και η αντιοξειδωτική δράση πραγματοποιούνται με την υλικοτεχνική υποδομή του εργαστηρίου ενώ για τον έλεγχο των θερμομηχανικών ιδιοτήτων της αντιμικροβιακής δράσης και της τοξικότητας των τελικών φιλμ έχει αναπτυχθεί ερευνητική συνεργασία με τα Τμήματα Χημείας, Μηχανικών Επιστήμης των Υλικών και Βιολογικών Εφαρμογών και Τεχνολογιών του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων.
http://foodtechlab.deapt.upatras.gr/?page_id=349
Αναλυτής Διαπερατότητας Οξυγόνου (O.P.Analyzer)

Πυριαντήριο – Επωαστήριο

Φούρνος Κενού

Φωτομετρική Διάταξη Ελέγχο Αντιοξειδωτικής Δράσης

Θερμοστατούμενος Θάλαμος

Θερμιδόμετρο

Ερευνητικό Προσωπικό
Καθηγητής Αγγελος Πατάκας
Επίκουρος Καθηγητής Κωνσταντίνος Σαλμάς
Ε.ΔΙ.Π. (Εργαστηριακό Διδακτικό Προσωπικό) Άρης Γιαννακάς
Ε.ΔΙ.Π. (Εργαστηριακό Διδακτικό Προσωπικό) Αρετή Λεοντίου
Ε.ΔΙ.Π. (Εργαστηριακό Διδακτικό Προσωπικό) Αλεξάνδρα Τσίντζου
Μεταδιδάκτορας Αικατερίνη Κατερινοπούλου