• +30 26410 74108-9
  • Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε.
  • 08:00 - 15:00

Εργαστήριο Τεχνολογίας Τροφίμων

Εργαστήριο Τεχνολογίας Τροφίμων

Η ίδρυση του Εργαστηρίου Τεχνολογίας Τροφίμων αποφασίστηκε από τη Γ.Σ. αριθμ 180/28-3-2012 του Τμήματος ΔΕΑΠΤ, κατόπιν μετονομασίας του Εργαστηρίου Ζωικής Παραγωγής, και εγκρίθηκε από τη Διοικούσα Επιτροπή του Πανεπιστημίου Δυτικής Ελλάδας στη Συνεδρία της αριθμ 22/14-5-2012.
Το Εργαστήριο Τεχνολογίας Τροφίμων καλύπτει διδακτικές και ερευνητικές ανάγκες στα γνωστικά αντικείμενα : α) Συντήρηση Τροφίμων, β) Ασφάλεια Τροφίμων, γ) Γενική & Ανόργανη Χημεία δ) Οργανική Χημεία, ε) Υλικά Συσκευασίας και στ) Προσδιορισμός Γεωγραφικής Προέλευσης Αγροτικών Προϊόντων.
Το εργαστήριο έχει ως σκοπό:
Την κάλυψη σε προπτυχιακό και μεταπτυχιακό επίπεδο των διδακτικών και ερευνητικών αναγκών του Τμήματος Διοίκησης Επιχειρήσεων Αγροτικών Προϊόντων και Τροφίμων καθώς και άλλων τμημάτων του Πανεπιστημίου, σε θέματα που εμπίπτουν στα αντικείμενα δραστηριότητας του εργαστηρίου όπως αυτά προσδιορίζονται ανωτέρω.
Τη συνεργασία κάθε μορφής με κέντρα ερευνών και ακαδημαϊκά ιδρύματα της ημεδαπής και της αλλοδαπής, εφόσον οι επιστημονικοί στόχοι, συμπίπτουν, συμβαδίζουν και αλληλοσυμπληρώνονται με εκείνους του εργαστηρίου.
Τη διοργάνωση επιστημονικών διαλέξεων, ημερίδων, σεμιναρίων, συμποσίων, συνεδρίων και άλλων επιστημονικών εκδηλώσεων, καθώς και την πραγματοποίηση δημοσιεύσεων και εκδόσεων και την πρόσκληση Ελλήνων και ξένων αναγνωρισμένων επιστημόνων.
Την παροχή υπηρεσιών κατά τα προβλεπόμενα στο π.δ. 159/1984 (Α΄ 53).

Αθ. Λάνταβος
Καθηγητής
Διευθυντής του εργαστηρίου
Image

Επικοινωνία

Eργαστήριο Τεχνολογίας Τροφίμων,
Τμήμα Διοίκησης Επιχειρήσεων Αγροτικών Προϊόντων και Τροφίμων,
Πανεπιστήμιο Πατρών

Διεύθυνση: Γ. Σεφέρη 2, Τ.Κ. 30100, Αγρίνιο (2ο Κτίριο, Ισόγειο)
Τηλέφωνο: 26410 74153
Fax: 26410 74179
e-mail: alantavo@upatras.gr, agiannakas@upatras.gr

Περισσότερες πληροφορίες θα βρείτε στην ιστοσελίδα: http://foodtechlab.deapt.upatras.gr/

Ερευνητική Δραστηριότητα

1) Ανάπτυξη καινοτόμων υβριδικών νανοσύνθετων πολυμερών για αγροτικές εφαρμογές.

Σκοπός

Η παρασκευή καινοτόμων ή / και βιοδιασπώμενων νανοσύνθετων πολυμερών υλικών για εφαρμογή ως υλικά επικάλυψης θερμοκηπίων ή γεωμεμβράνες.

Στην κατεύθυνση αυτή έχουν είδη αναπτυχθεί νανοσύνθετα υλικά ευρέως χρησιμοποιούμενων  πολυμερών (LDPE, PS, PE) με αργίλους (clays) ενώ το εργαστήριο έχει ερευνητική συνεργασία με την πρωτοπόρα στον τομέα βιομηχανία ανάπτυξης πλαστικών για αγροτικές εφαρμογές «Πλαστικά Κρήτης».

http://foodtechlab.deapt.upatras.gr/?page_id=47

Θερμοπρογραμματιζόμενη Πρέσα
Image
Πρέσσα Κοπής Πλαστικών Δοκιμίων - ASTM638D
Image
Θερμοπρο/μενος Φούρνος Υψηλών Θερμοκρασιών
Image
Μονάδα Ελέγχου Μηχανικών Ιδιοτήτων
Image
Extruder
Image
Μονάδα Περίθλασης Ακτίνων Χ
Image

2) Ανάπτυξη υβριδικών υλικών πολυμερών-βιοπολυμερών για χρήση ως υλικά έξυπνης – ενεργής συσκευασίας τροφίμων.

Σκοπός

Η σύνθεση καινοτόμων νανοσύνθετων υλικών συσκευασίας με

  • αυξημένες ιδιότητες φραγμού σε υγρασία και οξυγόνο
  • αυξημένη αντιοξειδωτική και αντιμικροβιακή δραστηριότητα

Στην κατεύθυνση αυτή παρασκευάζονται:

  • νανοσύνθετα υλικά  με βάση το άμυλο ή τη χιτοζάνη, φυσικά διαθέσιμων πλαστικοποιητών και νανοδομών
  • νανοσύνθετα υλικά πολυμερών (LDPE, PE, PS) και βιοπολυμερών (χιτοζάνη, κυτταρίνη και άμυλο) με νανοδομές και εκχυλίσματα αιθέριων ελαίων ελληνικών αρωματικών φυτών
  • νανοσύνθετα υλικά πολυμερών - βιοπολυμερών με οξείδια του Zn, Mg, Cu και Ti για χρήση ως νανοαισθητήρες υγρασίας και οξυγόνου σε ενεργές συσκευασίες

Ο έλεγχος των μηχανικών ιδιοτήτων, της διαπερατότητας σε υγρασία και οξυγόνο και η αντιοξειδωτική δράση πραγματοποιούνται με την υλικοτεχνική υποδομή του εργαστηρίου ενώ για τον έλεγχο των θερμομηχανικών ιδιοτήτων της αντιμικροβιακής δράσης και της τοξικότητας των τελικών φιλμ έχει αναπτυχθεί ερευνητική συνεργασία με τα Τμήματα Χημείας, Μηχανικών Επιστήμης των Υλικών και Βιολογικών Εφαρμογών και Τεχνολογιών του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων.

http://foodtechlab.deapt.upatras.gr/?page_id=349

Αναλυτής Διαπερατότητας Οξυγόνου (O.P.Analyzer)
Image
Πυριαντήριο – Επωαστήριο
Image
Φούρνος Κενού
Image
Φωτομετρική Διάταξη Ελέγχο Αντιοξειδωτικής Δράσης
Image
Θερμοστατούμενος Θάλαμος
Image
Θερμιδόμετρο
Image