• +30 26410 74108-9
  • Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε.
  • 08:00 - 15:00

6.8C - Συστήματα Διαχείρισης Ασφάλειας Τροφίμων

6.8C - Συστήματα Διαχείρισης Ασφάλειας Τροφίμων

Συστήματα Διαχείρισης Ασφάλειας Τροφίμων

Κωδικός: 6.8C

Εξάμηνο: 6 / Έτος: 3 (Υποχρεωτικο)

Διδάσκοντες: Ψωμάς Ευάγγελος

Ιστοσελίδα Μαθήματος

Ώρες Θεωρίας (ανά εβδομάδα): 3

Ώρες Φροντιστηρίου/Εργαστηρίου (ανά εβδομάδα):

Ύλη Μαθήματος

Στο μάθημα αναπτύσσονται και επεξηγούνται με παραδείγματα και μελέτες περίπτωσης, οι κίνδυνοι ασφάλειας τροφίμων, τα μέτρα ελέγχου των κινδύνων αυτών, ο τρόπος κατηγοριοποίησης των μέτρων ελέγχου σε Κρίσιμα Σημεία Ελέγχου, Λειτουργικά Προαπαιτούμενα Προγράμματα και Προαπαιτούμενα Προγράμματα, οι βασικές αρχές του HACCP, το σχέδιο HACCP, οι απαιτήσεις του Συστήματος Διαχείρισης Ασφάλειας Τροφίμων σύμφωνα με το πρότυπο ISO 22000..

Στόχοι Μαθήματος

Με την επιτυχή ολοκλήρωση του μαθήματος, οι φοιτητές θα πρέπει να είναι ικανοί α) να διακρίνουν μέτρα ελέγχου κινδύνων ασφάλειας τροφίμων, β) να κατηγοριοποιούν τα μέτρα ελέγχου κινδύνων ασφάλειας τροφίμων σε Κρίσιμα Σημεία Ελέγχου, Λειτουργικά Προαπαιτούμενα Προγράμματα και Προαπαιτούμενα Προγράμματα, γ) να συντάσσουν ένα σχέδιο HACCP, δ) να αποκωδικοποιούν το πρότυπο ISO 22000 και να αναπτύσσουν ένα Σύστημα Διαχείρισης Ασφάλειας Τροφίμων σύμφωνα με το πρότυπο ISO 22000 και ε) να αξιολογούν ευρήματα επιθεωρήσεων, ως προς τη συμμόρφωση με τις απαιτήσεις του ISO22000.

Αποτίμηση

 Ι. Γραπτή τελική εξέταση (60%) που περιλαμβάνει:

  • Ερωτήσεις πολλαπλής επιλογής
  • Ερωτήσεις ανάπτυξης
  • Αξιολόγηση ευρημάτων επιθεώρησης

II. Ατομική εργασία(30%)

III. Συνεντεύξεις σε επιχειρήσεις (10%)

Βιβλιογραφία

  1. Αρβανιτογιάννης Ιωάννης & Τζούρος Νικόλαος,(2006), «Το νέο πρότυπο ποιότητας και ασφάλειας τροφίμων ISO 22000», Εκδόσεις Σταμούλη Α.Ε., ISBN 960-351-651-1, (in Greek).
  2. Συναφή επιστημονικά περιοδικά (International Journals):

    • International Journal of Quality and Reliability Management
    • The TQM Journal
    • Total Quality Management and Business Excellence
    • Food Control
    • Food Policy
    • British Food Journal