• +30 26410 74108-9
  • Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε.
  • 08:00 - 15:00

1.10C - Γενική Χημεία

1.10C - Γενική Χημεία

Γενική Χημεία

Κωδικός: 1.10C

Εξάμηνο: 1 / Έτος: 1 (Υποχρεωτικο)

Διδάσκοντες: Λάνταβος Αθανάσιος

Ιστοσελίδα Μαθήματος

Ώρες Θεωρίας (ανά εβδομάδα): 3

Ώρες Φροντιστηρίου/Εργαστηρίου (ανά εβδομάδα): 2

Ύλη Μαθήματος

Χημεία και σύγχρονη ζωή. Βασικές έννοιες, Ατομική θεωρία, Περιοδικός Πίνακας, Πυρηνικές αντιδράσεις –Ραδιενέργεια, Χημικός δεσμός, Χημική-Ιοντική Ισορροπία, Οξέα-Βάσεις, Οξειδοαναγωγή, Ιδιότητες μιγμάτων-διαλυμάτων, Θερμοδυναμική, Χημική κινητική. Εισαγωγή στην Οργανική Χημεία. Βασικές εργαστηριακές τεχνικές, Παρασκευή διαλυμάτων, Ποιοτική ανάλυση, Μέθοδοι διαχωρισμού μιγμάτων, pHδιαλυμάτων, Αγωγιμομετρία, Ογκομετρικές μέθοδοι.

Στόχοι Μαθήματος

Στόχος του μαθήματος είναι η διδασκαλία νόμων και αρχών της χημείας συνδυασμένα με εφαρμογές στην καθημερινή ζωή. Επιπλέον εισάγει το φοιτητή σε αντικείμενα όπως: ενέργεια, νέα υλικά και περιβάλλον. Επιδίωξη είναι να αντιληφθεί ο φοιτητής πως οι εφαρμογές της χημικής γνώσης επηρεάζουν την καθημερινότητα του καθενός καθώς και τις επιλογές του για τη χρήση διάφορων χημικών ή χημικών προϊόντων.

Μετά την ολοκλήρωση του μαθήματος οι φοιτητές θα έχουν αποκτήσει τις απαραίτητες γνώσεις για την i)κατανόηση βασικών χημικών φαινομένων και νόμων ii)αναγνώριση του τύπου του χημικού δεσμού iii)αναγνώριση/ιδιότητες/σύνταξη βασικών ανόργανων-οργανικών ουσιών v) κατανόηση της χημικής-ιοντικής ισορροπίας, vi) σημασία ρυθμιστικών διαλυμάτων στους οργανισμούς, vii)κατανόηση της έννοιας της εξουδετέρωσης και της υδρόλυσης viii)δυνατότητα υπολογισμού συγκεντρώσεων διαλυμάτων ix)δυνατότητα υπολογισμού οξύτητας διαφόρων διαλυμάτων x)διάκριση/εφαρμογές οξειδοαναγωγής.

Επιπλέον θα έχουν αποκτήσει τις απαραίτητες γνώσεις για να ανταποκριθούν στις απαιτήσεις των μαθημάτων: «Χημεία & Τεχνολογία Τροφίμων», «Ασφάλεια Τροφίμων», «Οργανική Χημεία», Λιπασματολογία.

Επίσης με την ολοκλήρωση του μαθήματος οι φοιτητές θα έχουν αποκτήσει τις δεξιότητες ώστε να είναι σε θέση να ανταποκριθούν επιτυχώς σε βασικές εργαστηριακές τεχνικές όπως παρασκευή διαλυμάτων, τεχνικές διαχωρισμού μιγμάτων, ποιοτική-ποσοτική ανάλυση, μέτρηση pH-αγωγιμότητας διαλυμάτων.

Αποτίμηση

Ι. Γραπτή τελική εξέταση (75%) που περιλαμβάνει:

  • Ερωτήσεις σύντομης απάντησης
  • Επίλυση προβλημάτων σχετικών με υπολογισμό pH, συγκέντρωσης διαλυμάτων

ΙΙ.Γραπτή εργαστηριακή έκθεση για κάθε εργαστηριακή άσκηση (25%)

Ο φοιτητής οφείλει να εξασφαλίσει προβιβάσιμο βαθμό (≥5) στις δοκιμασίες Ι και ΙΙ.

Βιβλιογραφία

  1. General Chemistry, Ebbing-Gammon, translation in Greek by Ν.Κlouras,  Travlos Publishing

  2. General and Inorganic Chemistry, in  Greek, M.Lalia-Kantouri, S.Papastefanou, ΖΗΤΗPublishing, Thes/niki

  3. WorldofChemistry, 2nd Edition, Joesten and Wood, Saunders College Publishing

  4. Notes for Laboratory of General Chemistry , A.Ladavos, in Greek