• +30 26410 74108-9
  • Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε.
  • 08:00 - 15:00

5.12S - Βιολογική Γεωργία & Κτηνοτροφία

5.12S - Βιολογική Γεωργία & Κτηνοτροφία

Βιολογική Γεωργία & Κτηνοτροφία

Κωδικός: 5.12S

Εξάμηνο: 5 / Έτος: 3 (Επιλογής)

Διδάσκοντες:

Ιστοσελίδα Μαθήματος: http://plantlab.deapt.upatras.gr/el/

Ώρες Θεωρίας (ανά εβδομάδα): 3

Ώρες Φροντιστηρίου/Εργαστηρίου (ανά εβδομάδα):

Ύλη Μαθήματος

  • Ιστορική αναδρομή κινημάτων Βιολογικής Γεωργίας διεθνώς και στην Ελλάδα.
  • Νομοθετικό πλαίσιο διεθνώς και στην Ελλάδα.
  • Οργάνωση και έλεγχος βιολογικών προϊόντων στην Ελλάδα.
  • Βιολογική Γεωργία και παράμετροι περιβάλλοντος.
  • Ποιότητα των καλλιεργούμενων εδαφών και παράγοντες γονιμότητας.
  • Βασικές αρχές βιολογικής παραγωγής:
  • Αειφορικότητα εδάφους και οικοσυστήματα.
  • Μεταχείριση φυτικών υπολειμμάτων.
  • Πολλαπλασιαστικό υλικό & βιολογική γεωργία.
  • Έλεγχος ανεπιθύμητων φυτών (ζιζανίων). Υγιεινή καλλιεργειών και έλεγχος ασθενειών.
  • Οργανική και ανόργανη λίπανση στη βιοκαλλιέργεια.
  • Ο ρόλος των ψυχανθών στα συστήματα αμειψισπορών.
  • Ανάγκες σε νερό των βιοκαλλιεργειών.
  • Οικονομική βιωσιμότητα βιοκαλλιεργειών

Στόχοι Μαθήματος

Το μάθημα διασφαλίζει την απόκτηση γνώσεων στοχεύοντας στην κατανόηση θεωριών και πρακτικών της Βιολογικής Γεωργίας ως ένα ολιστικό σύστημα διαχείρισης της αγροτικής παραγωγής, κατά το οποίο οι εισροές (φυτοφάρμακα, λιπάσματα) είναι αποκλειστικά βιολογικής προέλευσης, η χρήση γενετικά τροποποιημένων οργανισμών δεν επιτρέπεται, οι καλλιεργητικές πρακτικές εφαρμόζονται ανάλογα με τις ανάγκες του εδάφους και των καλλιεργειών, καθώς αυτές διαφοροποιούνται στον χώρο και στον χρόνο. Υποδεικνύονται μέθοδοι και τεχνικές οι οποίες αποδείχτηκαν κατά το παρελθόν αφενός μεν αποτελεσματικές και αφετέρου δε δεν επιβάρυναν σε βαθμό μη αναστρέψιμο σημαντικούς παράγοντες του περιβάλλοντος. Κύριος στόχος του μαθήματος είναι η βελτιστοποίηση της υγείας και της παραγωγικότητας των αλληλεξαρτώμενων κοινοτήτων των φυτών, των ζώων και των ανθρώπων.

Με την επιτυχή ολοκλήρωση του μαθήματος ο φοιτητής / τρια θα είναι σε θέση να:.

  • Διαθέτει γνώσεις και είναι σε θέση να τις εμπλουτίζει χρησιμοποιώντας επιστημονικά εγχειρίδια προχωρημένου επιπέδου, περιλαμβάνοντας απόψεις που προκύπτουν από σύγχρονες εξελίξεις στην αιχμή του γνωστικού της βιολογικής παραγωγής – γεωργίας.
  • Έχει την ικανότητα να συγκεντρώνει και να ερμηνεύει συναφή στοιχεία (κατά κανόνα εντός του γνωστικού πεδίου της βιολογικής παραγωγής) για να διαμορφώνει κρίσεις που περιλαμβάνουν προβληματισμό σε συναφή κοινωνικά, επιστημονικά ή ηθικά ζητήματα σχετικά με τη γεωργική παραγωγή .
  • Έχει αναπτύξει εκείνες τις δεξιότητες απόκτησης γνώσεων, που τους χρειάζονται για να συνεχίσουν σε περαιτέρω σπουδές με μεγάλο βαθμό αυτονομίας.
  • Έχει γνώση των εργαλείων και των τεχνικών διαχείρισης των βιολογικών καλλιεργειών και πως αυτά χρησιμοποιούνται για να εξασφαλίσουν την επιτυχή αειφορική ανάπτυξη της υπαίθρου.
  • Είναι σε θέση να εκτιμήσει και να ταξινομήσει τους βασικούς παραγωγικούς συντελεστές των επιχειρήσεων που ασχολούνται με την βιολογική παραγωγή..
  • Να μελετά και να χρησιμοποιεί την βιολογική γεωργία ως «διεπιστημονική σπουδή», που συνδυάζει γνώσεις και πληροφορίες από τις φυσικές επιστήμες, όπως τη γεωργία τη βιολογία και την εδαφολογία και από τις κοινωνικές επιστήμες, όπως οικονομία, πολιτική και ηθική, για να δώσει μία γενική εικόνα του πως λειτουργεί η φύση και πως τα πάντα αλληλοσυνδέονται.
  • Είναι σε θέση να κοινοποιούν πληροφορίες, ιδέες, προβλήματα και λύσεις τόσο σε ειδικευμένο όσο και σε μη- εξειδικευμένο κοινό καθώς και να συνεργαστεί με τους συμφοιτητές του για να δημιουργήσουν και να παρουσιάσουν ένα σχέδιο σε μια μελέτη μετάβασης από τη συμβατική στη βιολογική καλλιέργεια.
  • Έχουν αποκτήσει τις απαραίτητες γνώσεις και δεξιότητες ώστε να κατανοούν το θεμελιώδες θέμα της προστασίας τόσο του καταναλωτή όσο και του περιβάλλοντος κατά την βιολογική παραγωγή προϊόντων φυτικής και ζωικής προέλευσης.

Αποτίμηση

Ι. Γραπτή τελική εξέταση (70%) που περιλαμβάνει:

  • Ερωτήσεις Σύντομης Απάντησης  ή Ερωτήσεις πολλαπλής επιλογής
  • Επίλυση προβλημάτων σχετικών βιολογική παραγωγή
  • Συγκριτική αξιολόγηση στοιχείων θεωρίας

ΙΙ. Παρουσίαση Ομαδικής Εργασίας (30%)

  • Παράδοση Γραπτών Εργασιών και Δημόσια Παρουσίαση τους από τις ομάδες εργασίας

Βιβλιογραφία

  1. Βιολογική Γεωργία, Φυτική Παραγωγή, Σιδηράς Νικόλαος Κ., 2005 (in Greek).

  2. Οργανική λίπανση και Αμειψισπορές, Σιδηράς Νικόλαος Κ., 2004 (in Greek).

  3. Βιολογική Κτηνοτροφία, Π. Ζωιόπουλος & Α. Παπαθεοδώρου, 2000 (in Greek).