• +30 26410 74108-9
  • Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε.
  • 08:00 - 15:00

GFBM_3.5 S Συστήματα Διαχείρισης Ασφάλειας Τροφίμων

GFBM_3.5 S Συστήματα Διαχείρισης Ασφάλειας Τροφίμων

ΜΒΑ - ΣΥΣΤΗΜΑΤΑ ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΗΣ ΑΣΦΑΛΕΙΑΣ ΤΡΟΦΙΜΩΝ

Κωδικός: GFBM_3.5S

Εξάμηνο: 3 / Έτος: 2 (Επιλογής)

Διδάσκοντες: Ψωμάς Ευάγγελος

Ιστοσελίδα Μαθήματος

Ώρες Θεωρίας (ανά εβδομάδα): 3

Ώρες Φροντιστηρίου/Εργαστηρίου (ανά εβδομάδα):

Ύλη Μαθήματος

1. Εθνικά Πρότυπα για Επιχειρήσεις Αγροτικών Προϊόντων και Τροφίμων

1.1 AGRO2 (Διαχείριση Αγροτικού Περιβάλλοντος)

1.1.1 AGRO2-1 (Διαχείριση Αγροτικού Περιβάλλοντος – Σύστημα Ολοκληρωμένης Διαχείρισης στη Γεωργική Παραγωγή).

1.1.2 AGRO 2-2 (Διαχείριση Αγροτικού Περιβάλλοντος – Σύστημα Ολοκληρωμένης Διαχείρισης στη Γεωργική Παραγωγή – Απαιτήσεις για την εφαρμογή στη φυτική παραγωγή).

1.2 AGRO1-1

1.3 AGRO3 (Σύστημα διαχείρισης για τη διασφάλιση της ποιότητας χοιρείου κρέατος)

1.4 AGRO4 (Σύστημα διαχείρισης για τη διασφάλιση της ποιότητας των προϊόντων Ιχθυοκαλλιέργειας)

 

2. Ευρωπαϊκά πρότυπα για Επιχειρήσεις Αγροτικών Προϊόντων και Τροφίμων

2.1 EMAS (European Eco Management & Audit Scheme)

2.2 Προϊόντα Προστατευόμενης Ονομασίας Προέλευσης (ΠΟΠ – Καν. 510/2006)

2.3 Προϊόντα Προστατευόμενης Γεωγραφικής Ένδειξης (ΠΓΕ/Καν. 510/2006)

2.4 Ειδικά Παραδοσιακά Προϊόντα Εγγυημένα (ΕΠΠΕ/Καν. 509/2006)

2.5 Βιολογικά προϊόντα (Καν. 2092/1991, 1991/2006, 834/2007, 123/2008)

2.6 Οίνοι ονομασίας προέλευσης ελεγχόμενης (ΟΠΕ) και Ονομασίας Προελεύσεως Ανώτερης Ποιότητας (ΟΠΑΠ)

2.7 Eurepgap (Euro-RetailerProduceWorkingGroupandGoodAgriculturalPractices)

2.8 GLOBALGAP

 

3. Διεθνή Πρότυπα για Επιχειρήσεις Αγροτικών Προϊόντων και Τροφίμων

3.1 ISO9001:2008

3.2 CodexAlimentarius(Κώδικας τροφίμων)

3.3 ΤοσύστημαασφάλειαςτωντροφίμωνHACCP (Hazard Analysis Critical Control Points)

3.3.1 Ιστορική αναδρομή

3.3.2 Κίνδυνοι ασφάλειας τροφίμων

3.3.3 Εφαρμογή του συστήματος HACCP

3.3.4 Ανάλυση των 7 αρχών του HACCP

3.3.5 Προληπτικά μέτρα ελέγχου

3.3.6 Μεθοδολογία ορισμού των Κρίσιμων Σημείων Ελέγχου

3.3.7 Μεθοδολογία ορισμού των Λειτουργικών Προαπαιτούμενων

3.3.8 Σχέδιο HACCP

3.4 ΤοπρότυποBRC

3.5International Food Standard (IFS)

3.6 SafeQualityFood(SQF)

3.7 ΤοπρότυποTesco Nature Choise (TNC)

3.8 ΤοπρότυποQS (Quality and Safety for food)

3.9 Σύστημα διαχείρισης της ασφάλειας τροφίμων ISO22000:2005

3.10Οι Ορθές Πρακτικές

3.10.1 Ορθή Βιομηχανική Πρακτική(GoodManufacturingPractices, GMP)

3.10.2 ΟρθήΑγροτικήΠρακτική(Good Agricultural Practices, GAP)

3.10.3 ΟρθήΥγιεινήΠρακτική(GoodHygiene Practices, GHP):

3.10.4 ΟρθήΕργαστηριακήΠρακτική(GoodLaboratory Practices, GLP)

3.10.5 ΟρθήΛιανεμπορικήΠρακτική(Good RetailPractices, GRP)

3.10.6 ΟρθήΑποθηκευτικήΠρακτική(GoodStorage Practices, GSP)

3.10.7 ΟρθήΜεταφορικήΠρακτική(Good Transportation Practices, GTP)

3.10.8 ΚαλήΟικοκυρικήΠρακτική(GoodHousekeepingPractice, GHKP)

Στόχοι Μαθήματος

Μετά την ολοκλήρωση του μαθήματος οι φοιτητές αναμένεται ότι θα έχουν αποκτήσει τις απαραίτητες γνώσεις και δεξιότητες ώστε:

  • Να κατανοούν πως μπορεί μια επιχείρηση να ικανοποιήσει τις απαιτήσεις των Εθνικών Προτύπων Επιχειρήσεων Αγροτικών Προϊόντων και Τροφίμων.
  • Να κατανοούν πως μπορεί μια επιχείρηση να ικανοποιήσει τις απαιτήσεις των Ευρωπαϊκών Προτύπων Επιχειρήσεων Αγροτικών Προϊόντων και Τροφίμων.
  • Να κατανοούν πως μπορεί μια επιχείρηση να ικανοποιήσει τις απαιτήσεις των Διεθνών Προτύπων Επιχειρήσεων Αγροτικών Προϊόντων και Τροφίμων.
  • Να είναι σε θέση να εντοπίζουν τους κινδύνους ασφάλειας τροφίμων και να τους κατατάσσουν στις βασικές τους κατηγορίες.
  • Να είναι σε θέση να προτείνουν προληπτικά μέτρα ελέγχου για κάθε κίνδυνο που εν-δυνάμει μπορεί να εμφανιστεί.
  • Να είναι σε θέση να διακρίνουν με βάση επιστημονικά τεκμηριωμένη μεθοδολογία, τα Κρίσιμα Σημεία Ελέγχου.
  • Να είναι σε θέση να διακρίνουν με βάση επιστημονικά τεκμηριωμένη μεθοδολογία, τα Λειτουργικά Προαπαιτούμενα.
  • Να είναι σε θέση να συντάσσουν ένα Σχέδιο HACCP.