• +30 26410 74108-9
  • Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε.
  • 08:00 - 15:00

6.9S - Οργανική Χημεία

6.9S - Οργανική Χημεία

Οργανική Χημεία

Κωδικός: 6.9S

Εξάμηνο: 6 / Έτος: 3 (Επιλογής)

Διδάσκοντες: Λάνταβος Αθανάσιος, Λεοντίου Αρετή

Ιστοσελίδα Μαθήματος

Ώρες Θεωρίας (ανά εβδομάδα): 3

Ώρες Φροντιστηρίου/Εργαστηρίου (ανά εβδομάδα):

Ύλη Μαθήματος

Σύνταξη, ταξινόμηση και ονοματολογία οργανικών ενώσεων, Υδρογονάνθρακες (κορεσμένοι, ακόρεστοι, κυκλικοί, αρωματικοί), Ενέργεια και Υδρογονάνθρακες-Βιοκαύσιμα, Πολυμερισμός-Πολυμερή (τεχνητά-φυσικά-βιοαποικοδομήσιμα), Αλκυλαλογονίδια, Αλκοόλες-Αιθέρες, Καρβονυλικές ενώσεις, Καρβοξυλικά οξέα και παράγωγα, Λιπίδια, Αμινοξέα-Πρωτεΐνες, Σαχάρα, Βιταμίνες, ορμόνες, τερπένια, στεροειδή.

Στόχοι Μαθήματος

Στόχοι του μαθήματος είναι η διδασκαλία των κυριότερων τάξεων οργανικών ενώσεων και η μελέτη των βασικών φυσικοχημικών χαρακτηριστικών των οργανικών ενώσεων.

Επίσης οι φοιτητές εισάγονται στην έννοια της παραγωγής ενέργειας από ορυκτά καύσιμα καθώς και τις εναλλακτικές πηγές καυσίμων που σχετίζονται με ενώσεις και αντιδράσεις της Οργανικής Χημείας.

Επιπλέον μελετώνται εφαρμογές οργανικών ενώσεων ως φυτοπροστατευτικά προϊόντα στη γεωργική παραγωγή ή εφαρμογές σε άλλες δράσεις της καθημερινής ζωής

Μετά την ολοκλήρωση του μαθήματος οι φοιτητές θα έχουν αποκτήσει  τις απαραίτητες γνώσεις για την κατανόηση των ιδιοτήτων και της συμπεριφοράς των οργανικών ενώσεων. Θα είναι σε θέση να αναγνωρίσουν-ονομάσουν-συντάξουν οργανικές ενώσεις.

Αποτίμηση

Ι. Γραπτή τελική εξέταση που περιλαμβάνει:

  • Ερωτήσεις σύντομης απάντησης
  • Ερωτήσεις πολλαπλής επιλογής

ΙΙ. Υπάρχει δυνατότητα εκπόνησης βιβλιογραφικής εργασίας. 30% του βαθμού της εργασίας προστίθεται στον  βαθμό της γραπτής εξέτασης εάν είναι πάνω από τέσσερα (4).

Βιβλιογραφία

  1. Οργανική Χημεία, Meislish et.al., Εκδότης ΕΣΠΙ εκδοτική (in Greek).
  2. Οργανική Χημεία, Ν.Ε. Αλεξάνδρου - Α.Γ. Βάρβογλη, Εκδόσεις Ζήτη (in Greek).
  3. Organic Chemistry, John McMurry, Cengage Learning.