• +30 26410 74108-9
  • Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε.
  • 08:00 - 15:00

9.6C - Αγροτική Επιχειρηματικότητα & Περιφερειακή Ανάπτυξη

9.6C - Αγροτική Επιχειρηματικότητα & Περιφερειακή Ανάπτυξη

Αγροτική Επιχειρηματικότητα & Περιφερειακή Ανάπτυξη

Κωδικός: 9.6C

Εξάμηνο: 9 / Έτος: 5 (Υποχρεωτικο)

Διδάσκοντες: Τσάμπρα Μαρία

Ιστοσελίδα Μαθήματος

Ώρες Θεωρίας (ανά εβδομάδα): 3

Ώρες Φροντιστηρίου/Εργαστηρίου (ανά εβδομάδα):

Ύλη Μαθήματος

Αγροτική επιχειρηματικότητα και στρατηγικές επιχειρηματικής οργάνωσης σε περιφερειακό/χωρικό επίπεδο. Θεωρίες συγκέντρωσης της οικονομικής δραστηριότητας. Επιχειρηματικές συστάδες/cluster και δίκτυα μικρών επιχειρήσεων. Προϋποθέσεις και εμπόδια για την επιτυχία ενός cluster. O ρόλος της τοπικότητας στην ανταγωνιστικότητα των αγροτικών επιχειρήσεων και περιφερειών στην παγκοσμιοποιημένη αγορά: διεθνής και ελληνική εμπειρία.

Στόχοι Μαθήματος

Η διερεύνηση της σχέσης της τοπικής/περιφερειακής με την παγκοσμιοποιημένη οικονομία και η κατανόηση των νέων φαινομένων βιομηχανικής συγκέντρωσης και εξειδίκευσης. Η κατανόηση των νέων μοντέλων επιχειρηματικής οργάνωσης στην σύγχρονη αγορά.

Αποτίμηση

Οι φοιτητές εξετάζονται με γραπτό διαγώνισμα στο τέλος του εξαμήνου. Προαιρετικά έχουν τη δυνατότητα εκπόνησης παρουσιάσεων μέσα στην τάξη περιπτώσεων cluster επιχειρήσεων του αγροτικού χώρου, κατά τη διάρκεια του εξαμήνου (με 25% bonus στην τελική βαθμολογία τους εφόσον κατοχυρώσουν προβιβάσιμο γραπτό διαγώνισμα).

Βιβλιογραφία

  1. Λαμπρινίδης, Λ. (επιμ.) 2005. Η Επιχειρηματικότητα  στην Ευρωπαϊκή Υπαιθρο. Η περιπτωση της Ελλαδας. Αθήνα: ΠΑΤΑΚΗΣ, (in Greek).
  2. Μπουρδουκούτας Π. 2005. Επιχειρηματική Στρατηγική σε μια Ημιπαγκοσμιοποιημένη Οικονομία. Αθήνα: ΣΤΑΜΟΥΛΗΣ, (in Greek).
  3. Karlsson, C. (Ed) 2008. Handbook of Research on Cluster Theory. Edward Elgar Publishing.
  4. Gry, A.A., Carter, S., Ljunggren, E., Welter, F. 2011.The Handbook of Research on Entrepreneurship in Agriculture and Rural Development.Edward Elgar Publishing.