• +30 26410 74108-9
  • Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε.
  • 08:00 - 15:00

6.14S - Διαχείριση Υποπροϊόντων & Αποβλήτων Γεωργικών Επιχειρήσεων

6.14S - Διαχείριση Υποπροϊόντων & Αποβλήτων Γεωργικών Επιχειρήσεων

Διαχείριση Υποπροϊόντων & Αποβλήτων Γεωργικών Επιχειρήσεων

Κωδικός: 6.14S

Εξάμηνο: 6 / Έτος: 3 (Επιλογής)

Διδάσκοντες:

Ιστοσελίδα Μαθήματος

Ώρες Θεωρίας (ανά εβδομάδα): 3

Ώρες Φροντιστηρίου/Εργαστηρίου (ανά εβδομάδα):

Ύλη Μαθήματος

  • Η αξιοποίηση υπολειμμάτων των καλλιεργειών ως ζωοτροφών.
  • Παρασκευή και αξιοποίηση υποπροϊόντων γεωργικών βιομηχανιών φυτικής προέλευσης και ζωικής προέλευσης ως ζωοτροφών.
  • Απόβλητα γεωργικών βιομηχανιών. Υγρά και στερεά απόβλητα κτηνοτροφικών εκμεταλλεύσεων.
  • Χαρακτηριστικά αποβλήτων και μέθοδοι επεξεργασίας και διαχείρισης αποβλήτων.
  • Κοινοτική νομοθεσία για την παραγωγή και διάθεση υποπροϊόντων και αποβλήτων μιας γεωργικής επιχείρησης.

Στόχοι Μαθήματος

Το μάθημα διασφαλίζει την απόκτηση γνώσεων σε όλο το εύρος του γνωστικού αντικειμένου της Διαχείρισης υποπροϊόντων & αποβλήτων Γεωργικών Επιχειρήσεων. Η ύλη του μαθήματος στοχεύει στην κατανόηση θεωριών και πρακτικών αναφορικά  με την αξιοποίηση υπολειμμάτων των καλλιεργειών, τα είδη απόβλητων γεωργικών βιομηχανιών και τα χαρακτηριστικά διαχείρισής τους. Επίσης παρέχει γνώσεις σχετικά με την Κοινοτική νομοθεσία για την παραγωγή και διάθεση υποπροϊόντων και αποβλήτων μιας γεωργικής επιχείρησης.

Με την επιτυχή ολοκλήρωση του μαθήματος ο φοιτητής / τρια θα είναι σε θέση να:.

  • Διαθέτει γνώσεις οι οποίες συνεπάγονται κριτική κατανόηση θεωριών και αρχών σχετικά με τα είδη των υποπροϊόντων των γεωργικών βιομηχανιών και τους προσφορότερους τρόπους αξιοποίησής τους, τις σύγχρονες μεθόδους διαχείρισης των αποβλήτων των γεωργικών βιομηχανιών και των κτηνοτροφικών εκμεταλλεύσεων αλλά και την αξιοποίηση αυτών στην παραγωγή εναλλακτικών μορφών ενέργειας.
  • Διαθέτει γνώσεις και είναι σε θέση να τις εμπλουτίζει χρησιμοποιώντας επιστημονικά εγχειρίδια προχωρημένου επιπέδου, περιλαμβάνοντας απόψεις που προκύπτουν από σύγχρονες εξελίξεις στην αιχμή του γνωστικού αντικειμένου της Διαχείρισης υποπροϊόντων & αποβλήτων Γεωργικών Επιχειρήσεων.
  • Έχει την ικανότητα να συγκεντρώνει και να ερμηνεύει συναφή στοιχεία, κατά κανόνα εντός του γνωστικού πεδίου της Διαχείρισης υποπροϊόντων & αποβλήτων Γεωργικών Επιχειρήσεων, για να διαμορφώνει κρίσεις που περιλαμβάνουν προβληματισμό σε συναφή κοινωνικά, επιστημονικά ή ηθικά ζητήματα σχετικά τη γεωργική παραγωγή.
  • Έχει αναπτύξει εκείνες τις δεξιότητες απόκτησης γνώσεων, που τους χρειάζονται για να συνεχίσει σε περαιτέρω σπουδές με μεγάλο βαθμό αυτονομίας.
  • Είναι σε θέση να κοινοποιεί πληροφορίες, ιδέες, προβλήματα και λύσεις τόσο σε ειδικευμένο όσο και σε μη- εξειδικευμένο κοινό καθώς και να συνεργαστεί με τους συμφοιτητές του για να οργανώσουν και να παρουσιάσουν ένα σχέδιο διαχείρισης υποπροϊόντων & αποβλήτων Γεωργικών Επιχειρήσεων.

Αποτίμηση

Ι. Γραπτή τελική εξέταση (70%) που περιλαμβάνει:

  • Ερωτήσεις Σύντομης Απάντησης  ή Ερωτήσεις πολλαπλής επιλογής
  • Συγκριτική αξιολόγηση στοιχείων θεωρίας

ΙΙ. Παρουσίαση Ομαδικής Εργασίας (30%)

  • Παράδοση Γραπτών Εργασιών και Δημόσια Παρουσίαση τους από τις ομάδες εργασίας

Βιβλιογραφία

  1. Βασίλης Γκέκας, Καλλιόπη Μπαλτά – Μπρούμα, 2005, Βιομηχανία τροφίμων και περιβάλλον, ΕΚΔΟΣΕΙΣ Α. ΤΖΙΟΛΑ & ΥΙΟΙ Α.Ε., ISBN: 960-418-057-6 (in Greek). Κωδικός Βιβλίου στον Εύδοξο: 18548815.