• +30 26410 74108-9
  • Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε.
  • 08:00 - 15:00

3.10C - Γενική Χρηματοοικονομική Λογιστική

3.10C - Γενική Χρηματοοικονομική Λογιστική

Γενική Χρηματοοικονομική Λογιστική

Κωδικός: 3.10C

Εξάμηνο: 3 / Έτος: 2 (Υποχρεωτικο)

Διδάσκοντες: Ραγάζου Κωνσταντίνα

Ιστοσελίδα Μαθήματος: https://eclass.upatras.gr/courses/DEAPT264/

Ώρες Θεωρίας (ανά εβδομάδα): 3

Ώρες Φροντιστηρίου/Εργαστηρίου (ανά εβδομάδα): 2

Ύλη Μαθήματος

Οι Ασκήσεις 
Οι ασκήσεις είναι ιδιαίτερα σημαντικές. Είναι αμφίβολο εάν μπορεί κάποιος να αποκτήσει ικανοποιητική κατανόηση του αντικειμένου αυτού του μαθήματος, ακόμα και στο επίπεδο των μη ειδικευόμενων στη λογιστική, δίχως να έχει τουλάχιστον ορισμένη ποσότητα πρακτικής άσκησης στον πραγματικό χειρισμό των χρηματοοικονομικών κονδυλίων. Η συνέχεια είναι σημαντική: μεταγενέστερη εργασία (στη σχολή και κατ' οίκον) κτίζεται πάνω σε προγενέστερη. Κενά στη γνώση σε αυτό το εισαγωγικό επίπεδο μπορεί να έχουν σοβαρές επιπτώσεις σε μεταγενέστερο στάδιο. Γι' αυτό το λόγο, εάν έχετε σοβαρές δυσκολίες σε οποιοδήποτε στάδιο, να βλέπετε τον καθηγητή σας και να μην ικανοποιείστε παρά μόνον όταν το σημείο δυσκολίας σας έχει ξεκαθαριστεί. Το πρόγραμμα των προς ανάπτυξη θεμάτων παραθέτει ασκήσεις εβδομάδα προς εβδομάδα. Οι ασκήσεις που υποδεικνύονται για την κάθε εβδομάδα πρέπει να λύνονται αυθημερόν και να είναι έτοιμες να δοθούν, εάν ζητηθεί, στην τάξη στο αμέσως επόμενο μάθημα που ακολουθεί.

Μελέτη 
Στο στάδιο αυτό δεν απαιτείται ευρύτερη και σε μεγάλο βάθος μελέτη του αντικειμένου. Αυτό, σε κάποια έκταση, αντισταθμίζεται από τον πρόσθετο χρόνο που αρκετές φορές απαιτείται για τη λύση ασκήσεων κατ' αντιδιαστολή προς άλλα πιο θεωρητικά μαθήματα. Είναι όμως ουσιώδες να καλύπτεται συστηματικά το κατ' ελάχιστον απαιτούμενο διάβασμα, ή το ισοδύναμό του σε άλλα υποδεικνυόμενα βιβλία, και να χρησιμοποιούνται εγχειρίδια μάλλον ειδικότερα, για λεπτομερέστερη εξέταση, όπου η περίσταση το απαιτεί (οπότε και θα το υποδεικνύει ο καθηγητής).

Οδηγίες Μελέτης 
Μελετάμε το κάθε μάθημα την ημέρα της διδασκαλίας του. Δε θα προχωράτε όμως εάν δε λύνετε μόνοι σας τις ασκήσεις που σας δίδονται για κατ' οίκον μελέτη. Κάνετε έπειτα παραβολή των γραπτών σας και διορθώνετε τα λάθη σας από τις λύσεις που σας υποδεικνύονται κατά το μάθημα στην αίθουσα διδασκαλίας. Με αυτό τον τρόπο, από τα πρώτα μαθήματα θα αποκτήσετε λογιστική τάξη και λογιστική σκέψη. Σημειωτέον ότι κάθε εβδομάδα θα γίνονται ασκήσεις.

Στόχοι Μαθήματος

Σκοπός του Μαθήματος
Ο σκοπός του είναι να παρασχεθεί μία καλή κατανόηση των κύριων ειδών καταστάσεων / λογαριασμών που χρησιμοποιούνται για (απολογιστική) χρηματοοικονομική λογοδοσία των επιχειρήσεων, καθώς και κατά την προϋπολογιστική. Η δομή αυτών των καταστάσεων εξετάζεται περιεκτικά. Μία προκαταρκτική θεώρηση γίνεται στους καθιερωμένους τρόπους αποτίμησης των συστατικών τους στοιχείων και στις «συμβατικότητες» της μέτρησης των αποτελεσμάτων (κερδών / ζημιών) που χρησιμοποιούνται κατά την κατάρτιση χρηματοοικονομικών (λογιστικών) καταστάσεων για μετόχους, συνεταίρους, στελέχη τραπεζών, ελεγκτές της εφορίας, τη διοίκηση, κ.ο.κ. Επίσης εξετάζεται η σχέση των προαναφερθέντων ζητημάτων προς πιο εκλεπτυσμένα υποδείγματα (μοντέλα) αποφάσεων. Η ιδέα της λογιστικής με βάση τη δι(πλο)γραφία εισάγεται ως ένα απλό αλλά εξυπηρετικό και παγκόσμιας αποδοχής σύστημα ταξινόμησης επιχειρησιακών μεγεθών για σύνοψη χρηματοοικονομικών δεδομένων με παρουσίαση των πρωταρχικών - βασικών λογιστικών συστημάτων, συμπεριλαμβάνοντας μία εισαγωγή σε αυτά που επεξεργάζονται τα στοιχεία με ηλεκτρονικούς υπολογιστές.

Αποτίμηση

Με γραπτή εξέταση στο τέλος του εξαμήνου.

Βιβλιογραφία

  1. Γενική Χρηματοοικονομική Λογιστική (τόμος Α΄), Β. Φίλιος, 1η έκδοση / 2013, Εκδόσεις  ΣΥΓΧΡΟΝΗ ΕΚΔΟΤΙΚΗ ΕΠΕ.
  2. Γενική Χρηματοοικονομική Λογιστική, Δ. Γκίνογλου, Π. Ταχυνάκης, Σ. Μωυσή, 1η έκδοση / 2005, Εκδόσεις ROSILI ΕΜΠΟΡΙΚΗ - ΕΚΔΟΤΙΚΗ Μ. ΕΠΕ